In de Liemers staan prachtige monumenten, ieder met een eigen en uniek verhaal. Met ‘Klanken in Monumenten’  wordt met nieuwe en verfrissende manieren de Liemerse monumenten onder de aandacht gebracht van het publiek. Dit jaar is er een heel nieuw element aan toegevoegd, namelijk videomapping.

Videomapping is prachtig om te zien. Adembenemend zelfs. Videomapping is een techniek waarbij je door middel van projectie een oppervlakte of gebouw kunt veranderen in een bewegend beeld.

Het gebouw, het object of de oppervlakte krijgt tijdelijk een nieuw gezicht zonder dat er een verbouwing aan te pas komt. Het monument wordt gebruikt als een projectiescherm, waar het verhaal van het monument, de plaats, de gebeurtenissen aan de hand van beeldmateriaal wordt verteld.

Videomapping vindt op drie locaties plaats en op elke plaats met een verschillend thema. De vertoningen starten alle om 19.00 uur en lopen door tot ongeveer 22.00 uur.

Zevenaar:

Videomapping gebeurt op het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Het thema voor Zevenaar is ‘bestuur’. Er zullen verschillende bestuurders van de gemeente Zevenaar voorbij komen. Van oudsher waren het met name de adellijke families die een belangrijke functie binnen de gemeente bekleden, met name de functie van burgemeester. Ook daar zijn beelden van te zien. Deze worden gecombineerd met de landgoederen en huizen die vaak generaties lang in de familie waren, of nog steeds zijn. Er zal van 19.00 – 20.30 uur een live optreden zijn van de band: "Steel going strong" met Paul Griede. De videomapping loopt daarna nog door tot 22.00 uur.

Duiven

De kerk en schutterij zijn van oudsher met elkaar verbonden. In Duiven is hier tot op de dag van vandaag nog steeds sprake van. Het schuttersfeest in augustus van schutterij Onderling Genoegen, start in de Remigiuskerk met de schuttersmis. De gehele schutterij loopt met deze processie mee. Daarom is het logisch dat voor de gemeente Duiven gekozen is voor het thema ‘schutterij en kerk’. De vendeliers van "Onderling Genoegen" geven van 19.30 – 20.30 uur tijdens de videomapping op het plein voor de Remigiuskerk een demonstratie vendelen. De videomapping loopt daarna nog door tot 22.00 uur.

Westervoort

Voor de videomapping locatie is Park Fort Geldersoord gekozen. Niet verrassend is hier voor het thema ‘oorlog’ gekozen. Het park wordt aangekleed met zandzakken, camouflagenetten, verlichting, geluid en rookmachines om een spannende sfeer te creëren. Er zullen veel beelden uit de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. Van 19.00 – 20.30 uur is er live een acoustisch Klezmer Folk concert door het trio: "in Petto". De videomapping loopt daarna nog door tot 22.00 uur.
Trio "in Petto" bestaat uit de volgende drie artiesten: Inge te Boekhorst (piano, accordeon, viool en zang), Pauline Duurland (accordeon, viool, tin wistle en zang) en Marius Duurland (bas, gitaar en zang).

Op deze website vindt u ook het volledige programma.

Voorbeeld videomapping