Over ons

Het is nog even wennen, maar op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober wordt voor de eerste keer een Liemers Monumentenweekend gehouden. De aftrap wordt gegeven vrijdagavond 7 oktober tijdens de eerste Liemerse Monumentennacht. Het Liemers Monumentenweekend geeft aandacht aan de vele monumenten in de Liemers. Door monumenten tijdens het weekend gratis toegankelijk te maken, presentaties van historische verenigingen, muziek en theater, gesprek en discussie en door rondleidingen wordt het monumentale bezit in de Liemers in het zonnetje gezet.

Monumentennacht vrijdag 7 oktober

De Liemerse Monumentennacht wordt gehouden op 7 oktober in Hal 12 op het terrein van het nieuwe Zevenaarse gemeentehuis aan de Kerkstraat 27. U bent welkom vanaf 19.00 uur met koffie of thee, waarna het officiële deel om 19.30 uur van start gaat. Er staan diverse sprekers en een muzikaal optreden op het programma. Hal 12 was vroeger onderdeel van de sigarettenfabriek Turmac, later BAT. Het is een sprekend voorbeeld van een monument dat een goede herbestemming heeft gekregen. Herbestemming en hergebruik vormen het thema van de avond.

U kunt zich aanmelden via secretariaat@liemersmuseum.nl.

Wees er op tijd bij want het aantal plaatsen is beperkt.
 

Monumentendag zaterdag 8 oktober

Dagprogramma

Verschillende monumenten zijn speciaal deze dag  geopend en voor publiek vrij toegankelijk. Vaak is de buitenkant van een monument wel bekend, maar dit weekend zijn bezichtigingen van de binnenkant van de monumenten mogelijk. In het kader van cultuurpact 2015 hebben de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort in de vorm van 'Klanken in monumenten' hier nog iets extra's aan toe gevoegd. Bij een aantal geselecteerde monumenten kunt u genieten van muziek en optredens. De muzikanten komen voornamelijk uit de deelnemende gemeenten. U maakt op deze manier kennis met zowel een prachtig stuk cultureel erfgoed als met het rijke muzikale aanbod. Een kleine greep uit de te bezichtigen monumenten: Landgoed Halsaf te Babberich, Huize Vredenburg in Westervoort en de kerken in Duiven, Groessen en Loo. Op diverse plekken kunt u genieten van klanken in monumenten.

Avondprogramma

In de Liemers staan prachtige monumenten, ieder met een eigen en uniek verhaal. Met ‘Klanken in Monumenten’  wordt met nieuwe en verfrissende manieren de Liemerse monumenten onder de aandacht gebracht van het publiek. Dit jaar is er een heel nieuw element aan toegevoegd, namelijk videomapping.

Videomapping is prachtig om te zien. Adembenemend zelfs. Videomapping is een techniek waarbij je door middel van projectie een oppervlakte of gebouw kunt veranderen in een bewegend beeld.

Het gebouw, het object of de oppervlakte krijgt tijdelijk een nieuw gezicht zonder dat er een verbouwing aan te pas komt. Het monument wordt gebruikt als een projectiescherm, waar het verhaal van het monument, de plaats, de gebeurtenissen aan de hand van beeldmateriaal wordt verteld.Kortom, zeer de moeite waard om dit weekend eens rond te kijken en te luisteren en mooie plekken te (her)ontdekken!

Op deze website vindt u het volledige programma.