PROGRAMMA VOOR KLANKEN IN MONUMENTEN 2016!
Monumentennacht vrijdagavond 7 oktober
Plaats: Hal 12 op het terrein van het nieuwe Zevenaarse gemeentehuis aan de Kerkstraat 27
Tijd: programma start om 19.30 uur; vanaf 19.00 uur is men welkom voor een kopje koffie of thee
Thema: Herbestemming en hergebruik van monumenten
Rene Arendsen, misschien beter bekend als een van de Ridders van Gelre van Omroep Gelderland zal de eerste spreker zijn. Aan de hand van zijn bevindingen neemt hij het publiek mee in de vraag: "waarom zijn mensen gehecht aan hun omgeving en hangt dit vaak samen met gebouwen".
Ron Spaan van BOEi! zal het een en ander vertellen over de verschillende herbestemmingsprojecten van monumenten in de Liemers.
Na een pauze komt Rowin Petersma aan het woord. Hij is als architect betrokken geweest bij de herinrichting van het voormalige BAT gebouw.
Deze avond wordt live "loungemuziek" ten gehore gebracht door Paul Griede (gitaar), Alex Brusse (sax) en Peter Kars (piano).
U kunt zich aanmelden via secretariaat@liemersmuseum.nl.
Wees er op tijd bij want het aantal plaatsen is beperkt!
Monumentendag zaterdag 8 oktober - Dagprogramma
De volgende monumenten zijn deze dag speciaal geopend voor publiek en vrij toegankelijk:
![]() |
Landgoed Halsaf, Beekseweg 2A, Babberich Om het uur wordt er een korte rondleiding verzorgd. Mieke Smits -> |
|
![]() |
Huize Vredenburg, Klapstraat 112, Westervoort |
|
![]() |
St. Antonius Abt, Loostraat 34, Loo Slam Poetry is een combinatie van een aantal kunstvormen: voordracht, dichtkunst en performance. Bij het slamdichten maakt de dichter gebruik van Intonatie (spraak), Ritme en Lichaamstaal. Vaak worden de gedichten uit het hoofd voorgedragen. Een slamgedicht wordt meestal gekarakteriseerd door toegankelijkheid, humor en een energieke stroom van woorden, waardoor het soms enigszins op rappen lijkt - maar vaak ook niet. De diversiteit is groot. Bij poetry slam is de kwaliteit van voordracht in elk geval even belangrijk als de inhoud. Daardoor verschilt het ook van dichter tot dichter, wat het zowel uniek alsook lastig te kwalificeren maakt. De St. Antonius Abt dateert uit 1878 en is een driebeukige neogotische HALLENKERK zonder toren. In de kerk bevindt zich een éénklaviers orgel, in 1895 door M. Maarschalkerweerd gemaakt voor het voormalige ziekenhuis Johannes de Deo te Utrecht. In 1976 gerestaureerd en geplaatst in Loo door de fa. Vermeulen te Weert. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van C. en R. Voigt, 1776, diam. 61 cm., een van H. Falck, 1606, diam 51 cm. en een moderne klok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) |
![]() |
Heilige Remigiuskerk, Remigiusplein 4, Duiven R.K. Kerk (H. Remigius). Laatgotische dorpskerk, waarvan in de oude toestand bewaard de 12e eeuwse toren met in romaniserende vormen ca. 1500 uitgevoerde klokkenverdieping en hoge spits, alsmede het in Nederrijns-laatgotische trant opgetrokken pseudobasilicale schip. Natuurstenen zuilen, kruisribgewelven op fraai gebeeldhouwde kraagstenen. Het koor is in 1910 door een groter neogotisch presbyterium vervangen. Mechanisch torenuurwerk, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) |
![]() ![]() |
St. Andreaskerk, Dorpstraat 7, Groessen R.K. KERK (St. Andreas). Laatgotische dorpskerk met pseudobasilikaal schip (ca.1500) en romaanse toren met versiering van lisenen en boogfriezen XII A?). Zeer hoge naaldspits. Het oude priesterkoor is in 1891 in neo-gotische stijl vernieuwd en vergroot en andermaal vernieuwd door de architect H. Valk in 1932-'33, toen een monumentaal dwarspand met kruistoren en absis verrezen. In het schip inwendig zuilen en kruisribgewelven (vlg.Duiven). Inventaris: doopvont, gotisch, van hardsteen (XV), drie zerken, waarvan een uit 1569 en een uit 1546. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van G. Schimmel, 1692, diam. 80 cm. en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk B. Vortmann, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) Paul Mulder, handgemaakte muziek |
|
Monumentendag zaterdag 8 oktober - Avondprogramma
In de Liemers staan prachtige monumenten, ieder met een eigen en uniek verhaal. Met ‘Klanken in Monumenten’ wordt met nieuwe en verfrissende manieren de Liemerse monumenten onder de aandacht gebracht van het publiek. Dit jaar is er een heel nieuw element aan toegevoegd, namelijk videomapping.
Videomapping is prachtig om te zien. Adembenemend zelfs. Videomapping is een techniek waarbij je door middel van projectie een oppervlakte of gebouw kunt veranderen in een bewegend beeld. Het gebouw, het object of de oppervlakte krijgt tijdelijk een nieuw gezicht zonder dat er een verbouwing aan te pas komt. Het monument wordt gebruikt als een projectiescherm, waar het verhaal van het monument, de plaats, de gebeurtenissen aan de hand van beeldmateriaal wordt verteld.
Videomapping vindt op drie locaties plaats en op elke plaats met een verschillend thema.
De vertoningen starten alle om 19.00 uur en lopen door tot ongeveer 22.00 uur.
Zevenaar - Raadhuisplein:
Videomapping gebeurt op het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Het thema voor Zevenaar is ‘bestuur’. Er zullen verschillende bestuurders van de gemeente Zevenaar voorbij komen. Oudsher, waren het met name de adellijke families die een belangrijke functie binnen de gemeente bekleden, met name de functie van burgemeester. Ook daar zijn beelden van te zien. Deze worden gecombineerd met de landgoederen en huizen die vaak generaties lang in de familie waren, of nog steeds zijn. Er zal van 19.00 – 20.30 uur een live optreden zijn van de band: "Steel going strong" met Paul Griede. De videomapping loopt daarna nog door tot 22.00 uur.
Duiven - Remigiuskerk:
De kerk en schutterij zijn van oudsher met elkaar verbonden. In Duiven is hier tot op de dag van vandaag nog steeds sprake van. Het schuttersfeest in augustus van schutterij Onderling Genoegen, start in de Remigiuskerk met de schuttersmis. De gehele schutterij loopt met deze processie mee. Daarom is het logisch dat voor de gemeente Duiven gekozen is voor het thema ‘schutterij en kerk’. De vendeliers van "Onderling Genoegen" geven van 19.30 – 20.30 uur tijdens de videomapping op het plein bij de Remigiuskerk een demonstratie vendelen. De videomapping loopt daarna nog door tot 22.00 uur.
Westervoort - Park Fort Geldersoord:
Voor de videomapping locatie is Park Fort Geldersoord gekozen. Niet verrassend is hier voor het thema ‘oorlog’ gekozen. Het park wordt aangekleed met zandzakken, camouflagenetten, verlichting, geluid en rookmachines om een spannende sfeer te creëren. Er zullen veel beelden uit de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. Van 19.00 – 20.30 uur is er live een acoustisch Klezmer Folk concert door het trio: "in Petto". De videomapping loopt daarna nog door tot 22.00 uur.
Trio "in Petto" bestaat uit de volgende drie artiesten: Inge te Boekhorst (piano, accordeon, viool en zang), Pauline Duurland (accordeon, viool, tin wistle en zang) en Marius Duurland (bas, gitaar en zang).
Social media